dimarts, 14 d’octubre del 2008

Resultats de l'Homenatge a LLuís Maria Xirinacs.

1.800 persones omplen de gom a gom el Palau de la Música per recordar l'exsenador i reivindicar el dret a la sobirania
"Poble català, comença a caminar!" i "Independència, independència". Amb aquests crits, llançats pels actors que han obert l'acte amb la recració de la Marxa de la Llibertat de 1976, ha començat l'homenatge a Lluís Maria Xirinacs, l'exsenador mort l'agost de l'any passat després d'anys de lluitar per les llibertats i per la llibertat de Catalunya. Unes 1.800 persones han omplert de gom a gom el Palau de la Música per veure l'acte, i de seguida s'han afegit als lemes que cridaven els actors a l'escenari, en una posada en escena dirigida per l'actor i director Joel Joan.
Després dels parlaments, que ha reivindicat la figura de Xirinacs i els seus principis, l'homenatge s'ha clos amb la lectura per part de l'actor Lluís Soler del controvertit Acte de Sobirania, el text que l'exsenador va deixar escrit abans de deixar-se morir en un bosc del Ripollès, presentant la seva mort com una ofrena a la seva nació, perquè tingués "un esclau menys", segons les seves paraules. Per acomiadar els espectadors, la Coral Sant Jordi ha cantat els Segadors.



Font: avui.cat


---------------------------------------------------------------------


Lluís Maria Xirinacs rep avui un homenatge de la societat civil. Al cap de poc més d'un any de la seva mort, algunes personalitats de la cultura, de la comunicació i de l'àmbit associatiu participen en aquest acte de record que serà, segons els organitzadors, 'transgressor' i 'sense nostàlgia ni folclorisme'. A l'homenatge, que es fa al Palau de la Música, no hi ha ni fila zero, ni partits polítics, com hauria volgut en Xirinacs.
Els ponents escollits, ho són per dos motius, ha explicat a VilaWeb Àlex Fenoll, activista sabadellenc, empresari i ànima de la iniciativa. Són bons oradors i tenen una història personal lligada a l'independentisme: Josep Puigbò, mossèn Josep Dalmau, Josep Guia, Lluís Planes, Víctor Alexandre, Rosa Calafat, Arcadi Oliveres, Oriol Junqueras i Lluís Soler. També s'han implicat a fons en l'organització de l'homenatge Joel Joan (la seva companyia Arriska en fa la producció), Lluís Brunet, fotògraf, Joan Carles Doval, de Picap, Núria Roig, de Germanies, Roc Aguilera i Toni Fusté Events, a més de la Fundació Lluís Maria Xirinacs. Amb l'homenatge els organitzadors volen fer conèixer la figura de l'ex-senador a les noves generacions; com, diu Fenoll, 'una sola persona pot canviar el destí del nostre poble'. I és que 'un dels grans mals de la nostra societat és la manca de transmissió de valors entre generacions, per això es cometen errors'. Els ponents faran un repàs de la vida de Xirinacs, complementat amb les intervencions d'alguns personatges enregistrades en vídeo (Antoni Bassas, Oleguer Preses, Rita Marzoa, Josep Cuní, Teresa Rebull, Eliseu Climent i molts més). Aquestes intervencions aniran acompanyades, sense pausa, d'actuacions musicals de Maria del Mar Bonet, Feliu Ventura, Obrint Pas, Aramateix, la coral Sant Jordi, etc. Els assistents, 1.800, rebran un exemplar de la revista Ordint la trama, amb un especial dedicat a Xirinacs. Retransmissions a tot el país La gran resposta del públic (les entrades van exhaurir-se en quatre dies) ha fet necessària la transmissió en directe de l'acte, que es pot seguir des d'algunes sales de cinemes i de centres culturals de tot el país: Octubre de Cultura Contemporània de València, la seu de l'Obra Cultural Balear de Palma, el Casal Jaume I de Perpinyà, Cinemes Catalunya de Berga, Cinemes Guiu de la Seu d'Urgell, Cinemes Rambla de Lleida, Cinemes Urgell de Mollerussa, Cinemes Kyton de Palamós i el Cinema Majestic de Tàrrega.

Vídeo.

Font: Vilaweb
-------------------------------------------------------------------------

Un Palau de la Música ple a vessar diu adéu a Xirinacs
Dimarts, 14 d'octubre de 2008 a les 10:00Informa:
Guillem
Cultura

Gairebé 2.000 persones van dir adéu ahir al pensador, senador, polític i activista català Lluís Maria Xirinacs, poques setmanes després del primer aniversari de la seva mort, en un acte molt emotiu al Palau de la Música de Barcelona. L'acte va començar amb una recreació de la càrrega de la policia franquista ("els grisos") pels carrers de Barcelona, l'any 1976, el punt àlgid de l'activisme contra la dictadura, anys on la figura de Xirinacs va començar a ser popular, sobretot d'ençà de la seva plantada davant la presó Model de Barcelona en defensa de l'amnistia per als presoners polítics.L'espectacle va barrejar documental i teatre, i fins i tot concert en un acte en homenatge al discurs independentista pacífic de Xirinacs.
Una actuació dirigida per l'actor Joel Joan i presentada pel Periodista Josep Puigbó, un homenatge diferent i dinàmic, que va repassar la trajectòria de Xirinacs fins a la lectura de les seves darreres paraules. Amb una presència de polítics molt reduïda -tal i com Xirinacs desitjava-, amb el conseller de Cultura i Mitjans, Joan Manuel Tresserras com a únic representant oficial visible. Un Tresserras que va escoltar Puigbó criticar que cap ràdio ni televisió pública no hagués retransmés l'acte, constatant que "tenim mitjans oficials però no públics". Al principi Puigbó es va declarar "amic de Xirinacs", fet que va motivar forts aplaudiments.
L'acte va alternar actuacions i l'espectacle amb els parlaments. Hi van intervenir una trentena de personalitats del món cívic, social i cultural. Des de Víctor Alexandre fins a Josep Guia, passant per Mossèn Dalmau, Rosa Calafat, Arcadi Oliveres o Oriol Junqueras. També van voler ser presents a l'acte amb un missatge enregistrat en vídeo Antoni Bassas, Oleguer Presas, Josep Cuní i Eliseu Climent.Les actuacions musicals van anar a càrrec d'Obrint Pas, Aramateix, Maria del Mar Bonet i la Coral de Sant Jordi, que va entonar la muixeranga i el cant dels Segadors per cloure l'acte entre forts aplaudiments.

Notícies relacionades:
L'acte d'homenatge a Xirinacs esgota les localitats (Dilluns, 6 d'octubre de 2008 a les 9:00)
El Palau de la Música Catalana acollirà un homenatge a Xirinacs (Dimecres, 17 de setembre de 2008 a les 9:00)

Font: Racó Català.

.

.