dimarts, 28 d’octubre del 2008
Ha mort Francesc Espriu, membre fundador del Front Nacional de Catalunya el 1940
dissabte, 25 d’octubre del 2008
Andreu Xandri i Serrano


MONS. JOAN CARRERA I PLANAS


dimarts, 21 d’octubre del 2008
1908-2008 Any Rodoreda

diumenge, 19 d’octubre del 2008
Serrallonga, la llegenda del bandoler.

Fill del nyerro Joan Sala i de Joana Ferrer. Va néixer al mas La Sala de Viladrau. Als quatre anys, el 18 de gener de 1598, quedà orfe en morir de part la seva mare, i el seu pare i el seu germà Antoni feren un doble casament amb Margarida i Elisabet, germanes del mas Riera de Tona i esdevingueren sogra i nora l'una de l'altra. Va treballar a can Tarrés de Sant Hilari Sacalm, el que li donà l'oportunitat de conèixer Margarida Serrallonga i Tallades, la pubilla del mas Serrallonga de Querós, a uns disset quilòmetres de Sant Hilari. Joan Sala i Margarida es casaren més endavant a l'església de Sant Martí de Querós i tingueren dos fills: Elisabet i Antoni.
L'any 1627, perseguit pels soldats de Felip IV, fugí un any a França, amb la complicitat de molts catalans, entre els que els seus assalts als carruatges reials que recollien els impostos, despertava molta simpatia.
Mas Boada de Salitja
Mas Rebronet de les Planes, intent fracassat.
Robatori de la posta amb diners de l'Estat, febrer de 1628
Va ser capturat a Ca l'Agustí, a Santa Coloma de Farners. Al Puig de la Força es troben les restes d'un antic castell i una cambra soterrada i fosca, on diuen que en Serrallonga amagava les víctimes dels seus segrestos.
En Serrallonga va ser executat el 8 de gener del 1634 a Barcelona.
Toca-son
Tallaferro
Petit Comí
Xafarroques
El Fadrí de Sau
L'Hereu Puig de la Vall
L'imaginari popular va modificar la figura d'en Serrallonga i el va omplir de virtuts i compromisos que no havia adquirit al llarg de la vida. El llegendari assegura que:
Robava als rics per repartir als pobres.
Va rescatar la seva estimada dels nyerros.
La seva vida va convertir-se en objecte de romanços, cançons populars i obres teatrals com la de Víctor Balaguer o Balls parlats com els que es representaven a Mataró el 1864 i a Reus el 1865.
Serrallonga, el bandoler llegendari català, de Xavier Roviró (Repàs biogràfic i recull folklòric sobre el bandoler).
Serrallonga, Déu vos guard, de diversos autors (diversos estudis sobre la biografia i, sobretot, els balls parlats d'en Serrallonga, amb el text complet del ball d'en Serrallonga, en la versió de Perafita).
Serrallonga, l'últim bandoler, de Llorenç Capdevila (primera biografia novel·lada del bandoler de les Guilleries)
El grup de música Esquirols va compondre una peça dedicada al bandoler que és molt coneguda en el món de la cançó en català. Anys més tard va ser adaptada pel grup Mesclat.
La llegenda d'en Joan Serrallonga.
A l'Ombra d'en Serrallonga, Trailer.
Alias Serralonga a la biblioteca virtual Cervantes.
Fragments de Serrallonga, l'últim bandoler


dimarts, 14 d’octubre del 2008
JOSEP SUNYOL i GARRIGA (Barcelona 1898 Serra de Guadarrama 1936).



Resultats de l'Homenatge a LLuís Maria Xirinacs.
"Poble català, comença a caminar!" i "Independència, independència". Amb aquests crits, llançats pels actors que han obert l'acte amb la recració de la Marxa de la Llibertat de 1976, ha començat l'homenatge a Lluís Maria Xirinacs, l'exsenador mort l'agost de l'any passat després d'anys de lluitar per les llibertats i per la llibertat de Catalunya. Unes 1.800 persones han omplert de gom a gom el Palau de la Música per veure l'acte, i de seguida s'han afegit als lemes que cridaven els actors a l'escenari, en una posada en escena dirigida per l'actor i director Joel Joan.
Després dels parlaments, que ha reivindicat la figura de Xirinacs i els seus principis, l'homenatge s'ha clos amb la lectura per part de l'actor Lluís Soler del controvertit Acte de Sobirania, el text que l'exsenador va deixar escrit abans de deixar-se morir en un bosc del Ripollès, presentant la seva mort com una ofrena a la seva nació, perquè tingués "un esclau menys", segons les seves paraules. Per acomiadar els espectadors, la Coral Sant Jordi ha cantat els Segadors.

Font: avui.cat
---------------------------------------------------------------------
Lluís Maria Xirinacs rep avui un homenatge de la societat civil. Al cap de poc més d'un any de la seva mort, algunes personalitats de la cultura, de la comunicació i de l'àmbit associatiu participen en aquest acte de record que serà, segons els organitzadors, 'transgressor' i 'sense nostàlgia ni folclorisme'. A l'homenatge, que es fa al Palau de la Música, no hi ha ni fila zero, ni partits polítics, com hauria volgut en Xirinacs.
Els ponents escollits, ho són per dos motius, ha explicat a VilaWeb Àlex Fenoll, activista sabadellenc, empresari i ànima de la iniciativa. Són bons oradors i tenen una història personal lligada a l'independentisme: Josep Puigbò, mossèn Josep Dalmau, Josep Guia, Lluís Planes, Víctor Alexandre, Rosa Calafat, Arcadi Oliveres, Oriol Junqueras i Lluís Soler. També s'han implicat a fons en l'organització de l'homenatge Joel Joan (la seva companyia Arriska en fa la producció), Lluís Brunet, fotògraf, Joan Carles Doval, de Picap, Núria Roig, de Germanies, Roc Aguilera i Toni Fusté Events, a més de la Fundació Lluís Maria Xirinacs. Amb l'homenatge els organitzadors volen fer conèixer la figura de l'ex-senador a les noves generacions; com, diu Fenoll, 'una sola persona pot canviar el destí del nostre poble'. I és que 'un dels grans mals de la nostra societat és la manca de transmissió de valors entre generacions, per això es cometen errors'. Els ponents faran un repàs de la vida de Xirinacs, complementat amb les intervencions d'alguns personatges enregistrades en vídeo (Antoni Bassas, Oleguer Preses, Rita Marzoa, Josep Cuní, Teresa Rebull, Eliseu Climent i molts més). Aquestes intervencions aniran acompanyades, sense pausa, d'actuacions musicals de Maria del Mar Bonet, Feliu Ventura, Obrint Pas, Aramateix, la coral Sant Jordi, etc. Els assistents, 1.800, rebran un exemplar de la revista Ordint la trama, amb un especial dedicat a Xirinacs. Retransmissions a tot el país La gran resposta del públic (les entrades van exhaurir-se en quatre dies) ha fet necessària la transmissió en directe de l'acte, que es pot seguir des d'algunes sales de cinemes i de centres culturals de tot el país: Octubre de Cultura Contemporània de València, la seu de l'Obra Cultural Balear de Palma, el Casal Jaume I de Perpinyà, Cinemes Catalunya de Berga, Cinemes Guiu de la Seu d'Urgell, Cinemes Rambla de Lleida, Cinemes Urgell de Mollerussa, Cinemes Kyton de Palamós i el Cinema Majestic de Tàrrega.
Vídeo.
Font: Vilaweb
-------------------------------------------------------------------------
Un Palau de la Música ple a vessar diu adéu a Xirinacs
Dimarts, 14 d'octubre de 2008 a les 10:00Informa: Guillem
Cultura
Gairebé 2.000 persones van dir adéu ahir al pensador, senador, polític i activista català Lluís Maria Xirinacs, poques setmanes després del primer aniversari de la seva mort, en un acte molt emotiu al Palau de la Música de Barcelona. L'acte va començar amb una recreació de la càrrega de la policia franquista ("els grisos") pels carrers de Barcelona, l'any 1976, el punt àlgid de l'activisme contra la dictadura, anys on la figura de Xirinacs va començar a ser popular, sobretot d'ençà de la seva plantada davant la presó Model de Barcelona en defensa de l'amnistia per als presoners polítics.L'espectacle va barrejar documental i teatre, i fins i tot concert en un acte en homenatge al discurs independentista pacífic de Xirinacs.
Una actuació dirigida per l'actor Joel Joan i presentada pel Periodista Josep Puigbó, un homenatge diferent i dinàmic, que va repassar la trajectòria de Xirinacs fins a la lectura de les seves darreres paraules. Amb una presència de polítics molt reduïda -tal i com Xirinacs desitjava-, amb el conseller de Cultura i Mitjans, Joan Manuel Tresserras com a únic representant oficial visible. Un Tresserras que va escoltar Puigbó criticar que cap ràdio ni televisió pública no hagués retransmés l'acte, constatant que "tenim mitjans oficials però no públics". Al principi Puigbó es va declarar "amic de Xirinacs", fet que va motivar forts aplaudiments.
L'acte va alternar actuacions i l'espectacle amb els parlaments. Hi van intervenir una trentena de personalitats del món cívic, social i cultural. Des de Víctor Alexandre fins a Josep Guia, passant per Mossèn Dalmau, Rosa Calafat, Arcadi Oliveres o Oriol Junqueras. També van voler ser presents a l'acte amb un missatge enregistrat en vídeo Antoni Bassas, Oleguer Presas, Josep Cuní i Eliseu Climent.Les actuacions musicals van anar a càrrec d'Obrint Pas, Aramateix, Maria del Mar Bonet i la Coral de Sant Jordi, que va entonar la muixeranga i el cant dels Segadors per cloure l'acte entre forts aplaudiments.
Notícies relacionades:
L'acte d'homenatge a Xirinacs esgota les localitats (Dilluns, 6 d'octubre de 2008 a les 9:00)
El Palau de la Música Catalana acollirà un homenatge a Xirinacs (Dimecres, 17 de setembre de 2008 a les 9:00)
Font: Racó Català.

Crònica de l'homenatge a la Constitució Catalana de l'Havana

http://www.partitrepublicacatala.cat/noticies/109/index.htm http://www.partitrepublicacatala.cat/fototeca/9/index.htm
diumenge, 12 d’octubre del 2008
Homenatge a els Angelets de la Terra.

Els angelets de la terra van ser pagesos del Rosselló que, farts dels desordres i els excessos comesos per les tropes d’ocupació franceses a la Catalunya Nord, van decidir lluitar en contra de tanta opressió.La resistència ferma i constant començà al març de 1661. Van ser ajusticiats un veguer, amb el notari i el criat que l’acompanyaven, implantant-se tot seguit un impost a la comarca “per a pagar el sometent, destinat a lluitar contra els enemics del rei francès que pertorben la contrada”.Però el que realment va fer encendre l’esperit de resistència va ser la gens popular decisió del govern francès de confiscar l’impost de la sal. Aquests diners servirien pel pagament de les despeses de les places fortes i dels sous dels funcionaris estrangers que ens ocupaven.
Romanç en que es relata els enfrontaments entre catalans i els francesos
La resistència al francés mai s’ha aturat
La confiscació de l’impost de la sal per part de França fou considerada un atemptat contra el jurament reial de respectar els privilegis de la capital del Roselló, que cobrava una quantitat molt insignificant pel seu control. Els cònsols de Perpinyà protestaren, però una decisió del Consell Sobirà desestimà aquell acord municipal i imposà la voluntat de París.Els pagesos necessitaven la sal per al bestiar, i un cop apujat el preu desmesuradament es negaren a pagar-lo i es rebel·laren. Aquest aixecament, però, també tingué el caràcter de clar aixecament popular anti-francès. Els angelets (que era com s’anomenaven els resistents catalans) actuaren sobretot entre 1666 i 1675 com a autèntiques guerrilles contra les tropes franceses i sobretot contra els funcionaris de la gabella de la sal, que dificultaven la gestió dels contrabandistes de la sal.Josep de Trinxeria, un pagès de Prats de Molló, es declarà en rebel·lia contra els ocupants francesos i fou un dels caps dels revoltats. Damià Nonell, conegut com a fill del batlle de Serrallonga, Joan Miquel Mestre de Bellavista, dit l’hereu de Just de Vallespir, foren uns dels lloctinents d’en Trinxeria.
Bons coneixedors de les muntanyes de l’Alt Vallespir, aquells homes es convertiren aviat en senyors del país entre els anys 1667 i 1668, perseguint i eliminant un bon nombre de cobradors de l’impost de la sal. Les forces enviades a aquelles valls i muntanyes feréstegues foren rebutjades, arribant fins i tot, a partir del mes de juliol de 1668, a oferir cent dobles d’or a qui detingués a qualsevol dels resistents.Francesc Segarra, un botifler del nord, actuà decididament contra els revoltats, arribant fins i tot a organitzar una incursió armada al Vallespir acompanyat per 200 homes armats, acabant l’enfrontament després de vuit dies de lluita amb el compromís de Ceret, pel qual, els guardes de la sal no farien més inspeccions i s’entendrien amb els “consells” de cada poble per a la venda de la sal.A partir d’aquella acció, la resistència es començà a manifestar a més punts d’aquelles contrades. Com a resposta van ser imposades multes a centenars de famílies acusades d’ajudar als miquelets. El 27 de febrer de 1670 els miquelets o angelets s’apoderaren d’Arles, on mataren al batlle. Els darrer dies de març es presentaren a Ceret i es feren amos de la ciutat empresonant tota la companyia de soldats a cavall que havien estat enviats per capturar-los. La importància de la revolta es pot establir per l’amplada i la gravetat de la relació repressiva del poder francès. Hi hagueren execucions, a Arles i a d’altres ciutats, on es penjaren als rebels a les places públiques; mentre els seus béns eren confiscats per a indemnitzar les víctimes i reconstruir tot el que havien fet malbé durant la revolta. A primers de novembre de 1673 una columna de l'exèrcit francès, format per 3.000 homes, i un miler de soldats a cavall, entrà a l’Empordà i calà foc a la Jonquera.
Finalment, el 7 d’abril de 1674 hi hagué una conspiració contra els resistents. Manuel Descatllar fou detingut i traslladat a Perpinyà, reconeguent tots els seus actes, terriblement torturat i executat a la plaça de la Llotja; era el 2 d’abril de 1674 i tenia només 26 anys.Francesc Puig i Terrats va ser un altre condemnat a mort i degollat en públic i davant de la seva mateixa casa, i després trossejat i posat a la porta de la Vila... segons l’Arxiu de la Corona d’Aragó.Molts d’altres conjurats pagaren la cooperació amb els revoltats amb la pèrdua de la llibertat cívica i del seu patrimoni.Paga la pena fer-se càrrec de la resistència persistent dels rossellonesos a ser incorporats a França i amputats de Catalunya. Una lluita que ha desaparegut de la memòria de molts catalans, tant del sud com del nord, i que cal ser recordada… Ja què, qui perd la memòria, perd la identitat.
Video de l'acte d'Homenatge de la Constitució Catalana de l'Havana
http://es.youtube.com/watch?v=KJBhV1Hb3iE
A mesura que els partits corresponents vagin penjant videos o ens l'enviin els posarem també.
divendres, 10 d’octubre del 2008
JOSEP MARIA PLANES I MARTÍ

dijous, 9 d’octubre del 2008
9 D'OCTUBRE Diada Nacional del País Valencià



Homenatge a la constitució de l'Havana.
NI HISPANITAT NI CONSTITUCIÓ ESPANYOLA!
80è ANIVERSARI DE LA CONSTITUCIÓ CATALANA DE L'HAVANA
El pròxim dissabte 11 d'octubre, aprofitant que el nostre partit celebra
un Consell Nacional a Arenys de Munt al matí, hem pensat dedicar la resta
de la jornada a denunciar, per una banda, la imposició de la Festa de la
Hispanitat i, per una altra, a commemorar i reivindicar la Constitució Catalana
de l'Havana. Per aquest motiu us animem a acompanyarnos
aquell dia i a

participar en un dinar (botifarrada contra la Hispanitat) i en un acte polític
que tindrà lloc a continuació en homenatge a la Constitució Catalana de
l'Havana i a tots aquells catalans que vuitanta anys enrere la van fer possible.
Per apuntarvos
al dinarbotifarrada,
que tindrà lloc al RESTAURANT
L'ERA a 1/4 de 3 de la tarda i que tindrà un cost de 20 EUROS , ho podeu fer
al correu electrònic info@rcgirona.cat. Mireu de ferho
abans del dia 8
d'octubre per tal de facilitar les tasques d'organització.
L'acte polític començarà a LA MASIA CAN BORRELL a les 5
de la tarda i tenim previst que també hi participin representants
d'altres organitzacions. No hi falteu: denunciem la imposició de
la Festa de la Hispanitat i de la Constitució Espanyola! Honorem
tots els catalans que van arriscar la seva vida per les llibertats
de Catalunya i denunciem el silenci còmplice dels nostres
representants polítics!
Aquest mes d'octubre se celebren dues efemèrides importants; una de caràcter clarament genocida i que demostra de totes totes quin ha estat el tarannà dels espanyols al llarg de la història: el 12 d'octubre, denominat ara Festa de la Hispanitat, però que també és coneguda com a Día de la Raza o la festa de la Guàrdia Civil. Per altra banda, a principis d'aquest mes d'octubre els catalans també commemorem un episodi molt important de la nostra història: el vuitantè aniversari de la Constitució Catalana de l'Havana.
Com que la majoria de catalans segurament ho desconeixen, perquè ni abans amb el franquisme ni ara amb l'Espanya constitucional i de l'Estat de les Autonomies els fets destacats de la història de Catalunya s'ensenyen a les escoles, val la pena que se sàpiga que entre el 30 de setembre i el 2 d'octubre de 1928, l'Assemblea Constituent del Separatisme Catala, encapçalada per Francesc Macià, Ventura Gassol, Josep Conangla i molts altres, va aprovar la Constitució Provisional de la República Catalana a la ciutat de l'Havana, que serviria de carta magna provisional del poble català fins que una Catalunya independent no n'aprovés una de definitiva mitjançant un plebiscit. Tal com era d'esperar, un fet històric de tanta transcendència política és avui silenciat per la classe política catalana i per les institucions que ens representen. De tota manera, qui vulgui disposar de més informació d'aquest esdeveniment històric, pot trobar-la en un llibre del tot recomanable: "La Constitució Catalana de l'Havana", de l'il·lustre escriptor i patriota Joan M. Ferran Oliva, editat per Pagès Editors.
Encara sort que dissabte vinent, dia 11 d'octubre, el Partit Republicà Català dedicarà la jornada a aquests dos fets: per una banda, a denunciar la imposició de la Festa de la Hispanitat, una diada en què els catalans no tenim res a celebrar, i, per una altra, a commemorar i reivindicar la Constitució Catalana de l'Havana. En el primer cas, amb una botifarrada contra la Hispanitat i, en el segon, mitjançant un acte polític, que tindrà lloc just després del dinar en homenatge a la Constitució Catalana de l'Havana i a tots aquells catalans que vuitanta anys enrere la van fer possible.
Tots dos esdeveniments es faran a la vila d'Arenys de Munt (www.partitrepublicacatala.cat) i, amb un detall molt important: no tindran caràcter partidista i estaran oberts a la participació d'altres organitzacions. En aquest sentit, cal destacar que hi haurà representació de Catalunya Acció, la Plataforma pel Dret de Decidir, Unitat Nacional Catalana? organitzacions locals d'aquell municipi, etc. A part de diferents historiadors que explicaran als assistents allò que avui dia els catalans ja haurien de saber si visquessin en un país normal que no tingués por d'explicar la seva pròpia història: que molts anys enrere ja hi va haver un munt de catalans que tenien clar que la llibertat de Catalunya no anava associada a Espanya ni a cap Estatut, sinó precisament a alliberar-se d'Espanya i a l'elaboració i aprovació d'una Constitució pròpia, que regís els destins d'una nació que volia governar-se per ella mateixa, sense imposicions de cap mena ni de ningú. Ahir i avui, a l'Havana o aquí, la lluita continua.
dilluns, 6 d’octubre del 2008
Últimes notícies sobre l’homenatge nacional que es farà a Lluís Maria Xirinacs el proper 13 d’octubre al Palau de la Música de Barcelona.
Per a qualsevol informació extra no dubteu en contactar amb nosaltres, al nostre mail, telèfon.
Cordialment,Lluís Brunet - lluisbrunet@lluisbrunet.cat – 93 727 36 56
Ferran Verdaguer - ferranvo@gmail.com – 670 614 152
A 6 cinemes de Catalunya és podrà veure en directe l´homenatge nacional a Xirinacs...de Palamòs fins a Lleida del dia 13 d’octubre.
A tots aquells que no els hagi estat possible tenir localitat per l´homenatge del proper 13 d´octubre a les 21:00 el Palau de la Música Catalana (co-organitzat per la Comissió del Centenari de l´Estelada) degut a que totes les localitats ja estan exhaurides tot i la poca difusió que n´han fet els mitjans de comunicació "oficials".Podreu gaudir-ne en directe el mateix dia 13 d´octubre als següents cinemes:Berga (Berguedà) - Cinemes Catalunya - C/Ciutat,33La seu d´Urgell ( Alt Urgell) - Cinemes Guiu - Av.Celoria,54Lleida (Segrià) - Cinemes Rambla - Anselm Clavé,11Mollerussa (Plà de l´Urgell) - Cinemes Urgell - Navarra,7Palamós (Baix Empordà) – Cinemes Kyton - Av.11 de setembre,18Tàrrega (Urgell) - Cinema Majestic- Av.Catalunya,56 L´acte comptarà amb les intervencions de:
.
