dissabte, 29 d’abril del 2017

Crònica de l'acte d'homenatge als germans Badia

L'historiador Lluís Duran durant l'acte. Foto: Sergi Alcàzar
81 anys després de l'assassinat dels germans Badia, polítics del partit independentista Estat Català durant la Segona República, unes 20 persones s’han reunit com a símbol de record. L’acte d’homenatge a Miquel i Josep Badia s’ha donat davant el número 38 del carrer Muntaner, el mateix lloc on els germans van ser morts, víctimes d’un atemptat terrorista inicialment relacionat amb les FAI -sindicat anarquista.

Tot i la seva mort prematura, ambdós comptaven amb una extensa carrera política. Miquel Badia va ser dirigent d’Estat Català i cap de serveis de la Comissaria General d’Ordre Públic de la Generalitat, càrrec que li va fer guanyar-se el sobrenom de "Capità Collons”. El germà gran dels Badia, molt proper a la figura de Francesc Macià, va ser també un dels fundadors de les joventuts d’Esquerra Republicana que, 81 anys després de la seva mort, segueixen assistint a l’acte en símbol de record.

Les JERC han estat aquest divendres representades pel seu secretari d’organització, Joan Solà, que ha portat un ram de clavells vermells. També hi ha assistit una delegació de Demòcrates de Barcelona, encapçalada pels membres de l’executiva de la capital catalana, Salvador Bonada i Manu Sitges, i també Albert Latorre, membre del Comitè Demòcrata Nacional.

L’acte ha comptat amb els parlaments de Francesc Abad, de Palestra, i l’historiador Lluís Duran, que han relacionat el patriotisme dels germans Badia amb el procés independentista. Ambdós han acabat els seus discursos amb un crit de “visca Catalunya lliure” i l'esdeveniment ha conclòs amb amb la interpretació del Cant dels Segadors.

.

.