dissabte, 14 de gener del 2017

Combat d'Arbúcies

En homenatge a tots aquells que han mort lluitant per la defensa de les llibertats de Catalunya o simplement pel fet de ser catalans, avui recordem la victòria d'Arbúcies

Fotografia feta per Auleda. Placa en memòria als combatents de la Batalla d'Arbúcies col·locada l'any 1994.
El 14 de gener de 1714, en el marc de la Guerra de Successió, la vall d’Arbúcies fou l’escenari d’un dels pocs fets d’armes victoriosos contra els exèrcits invasors, el Combat d’Arbúcies (també anomenat Batalla d'Arbúcies o Batalla de Grau d'en Sala), on el sometent armat d’Arbúcies, amb l’ajuda del sometent de Sant Hilari Sacalm, Espinelves i Viladrau, va derrotar dos regiments de tropes borbòniques.

Els regiments valons, comandats pels coronels Cano i Franclieu, en trànsit d’Hostalric a Vic, van arribar a Arbúcies el 13 de gener de 1714 amb 800 homes i 150 cavalls, produint-se diferents vexacions per part de les tropes borbòniques a la població civil. La gent d’Arbúcies va organitzar el sometent, i avisà al sometent de poblacions veïnes (Espinelves, Sant Hilari, Viladrau...) per fer front l’enemic.

Així l’endemà, 14 de gener de 1714, a les 8 del matí poc després de sortir de la vila d’Arbúcies en direcció cap a Vic, i passades les penyes de Grau Sala (molt a prop de l’actual Molí de les Pipes), començà l’enfrontament. Després de 6 hores de combat el sometent va derrotar els regiments valons. Només s’escaparen a Hostalric prop de 200 soldats.



Arbúcies, gent d’astúcies, matavalons

Informació extreta de l'Ajuntament d'Arbúcies i Viquipèdia

.

.