diumenge, 17 de març de 2013

Barcelona recorda les víctimes dels bombardejos en un homenatge a la Gran Via

La vicepresidenta del Govern destaca que "per temps que passi no oblidarem aquesta salvatjada"
rere

Sota el monument 'Encaix', a la Gran Via de Barcelona, s'ha commemorat aquest diumenge el 75è aniversari d'un dels episodis més dramàtics de la història de la ciutat amb una ofrena floral. Es tracta dels bombardejos que va viure Barcelona el 17 de març de 1938 i en els quals van perdre la vida un miler de persones i més de 1.500 en van resultar ferides. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha ressaltat la importància de l'acte per recordar que "per temps que passi no oblidarem aquesta salvatjada i sempre la condemnarem perquè contra la barbàrie no hi pot haver ni oblit ni indiferència". A més, Ortega creu que aquest aniversari també és un acte de "reafirmació dels nostres anhels i del nostre país".
Autoritats i diversos supervivents dels bombardejos que va viure la ciutat de Barcelona l'any 1938 han commemorat aquest diumenge el 75è aniversari d'un dels episodis més dramàtics de la història de la ciutat. Un miler de persones van morir en un atac aeri sobre Barcelona per part de l'aviació feixista italiana durant la Guerra Civil.
L'acte s'ha celebrat davant del monument 'Encaix', a la Gran Via de Barcelona, inaugurat l'any 2003, i que commemora les persones mortes en bombardejos feixistes entre els anys 1937 i 1939. En aquest indret es va produir l'episodi més cruent dels bombardejos, ja que una bomba d'un avió italià va impactar contra un camió carregat d'explosius i va deixar centenars de morts. Una ofrena floral al monument ha volgut recordar aquest episodi perquè "per temps que passi mai no oblidarem una salvatjada com aquesta i sempre la condemnarem", ha afirmat la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega.
Durant el seu discurs, Ortega ha assegurat que l'acte de commemoració no és només de memòria i record a les víctimes, sinó també de "defensa de totes les possibles víctimes d'atrocitats". "És un acte en defensa de la pau, de la convivència i de la llibertat", ha afegit. A més, la vicepresidenta del Govern creu que "Catalunya és un poble que vol treballar i progressar en pau i en llibertat i, per tant, crec que l'acte d'avui, per damunt de tot, també és un acte de reafirmació dels nostres anhels i del nostre país".
De la seva banda, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha destacat que els fets van ser provocats per "tots aquells que menyspreaven la democràcia i no creien en el valor de la llibertat i la política". Trias ha volgut remarcar que "mai un conflicte armat resoldrà els desacords polítics i, per això, hem de centrar els nostres esforços en la construcció de la pau, aquí i arreu".

La solidaritat del Govern italià
El cònsol d'Itàlia a Barcelona, Daniele Perico, també ha estat present en l'acte de commemoració i ha volgut fer arribar el sentiment de solidaritat del govern italià envers les famílies de les víctimes de la Guerra Civil. "La història d'Europa dels darrers 50 anys i el naixement i l'evolució de la Unió Europea demostren que és possible la reconciliació i la construcció d'una societat basada en els valors de la llibertat, la igualtat i la democràcia".

Els bombardejos, a l'Ara.cat

.

.

EL CEMENTIRI ÉS PLE D'HEROIS.

EL CEMENTIRI ÉS PLE D'HEROIS.