L'artista català mor als 88 anys. Aquest dimarts a la tarda obrirà al públic la seva fundació de Barcelona perquè els visitants se'n puguin acomiadar envoltats de les seves obres
S'ha mort Tàpies. És un dia trist. Afable i aparentment convencional per fora, era explosiu i ple de rebel·lia per dins. S'ha mort Tàpies, però és viva la seva obra i el seu llegat. L'artista va morir ahir a Barcelona als 88 anys i la família ha anunciat que la cerimònia de comiat serà en l'estricta intimitat. Tot i així, aquest dimarts a la tarda i tot dimecres obrirà al públic la seva fundació de Barcelona perquè els visitants se'n puguin acomiadar envoltats de les seves obres.
http://www.blogger.com/img/blank.gif
Compromès i místic alhora, Antoni Tàpies estava sempre a punt de firmar un manifest a favor del país, la llengua o els drets humans, però la seva vinculació al món del seu temps no li va impedir viure també en un món còsmic en el qual les cultures i les ciències es mesclaven i convivien a la recerca d'un coneixement interior que volia impulsar a través de l'art. A les seves pintures volia sacralitzar les coses petites per mostrar que tan emocionat podia ser un grapat de pols de vidre com el vitrall d'una catedral, i als seus escrits va saber reflectir la riquesa del seu pensament estètic. Com a mecenes va impulsar la Fundació Tàpies, que s'ha convertit en un dels grans referents de l'art contemporani. Allà hi ha el seu famós 'Mitjó', tan senzill i gran com el mateix artista.
Seguiu llegint a l'Araprèmium.
Antoni Tàpies, «l'artista més radicalment català»
El president de la Generalitat, Artur Mas, expressa el condol "en nom del poble de Catalunya"
"Ha estat l'artista més radicalment català en el seu pensament, la seva expressió i els seus referents, i alhora el més universal pel seu llenguatge i la seva projecció internacional". Amb aquestes paraules el president de la Generalitat, Artur Mas, va expressar anit el condol "en nom meu i del poble de Catalunya" per la mort aquest dilluns del pintor i escultor barceloní Antoni Tàpies, que ha mort a l'edat de 88 anys. Mas va assegurar que "amb ell perdem el pintor català que ha obtingut una més gran projecció internacional i un dels artistes que ha fet una contribució més gran al llenguatge artístic de l'avantguarda, un dels més originals i genuïns".
El president va explicar que va visitar Tàpies a casa seva el 28 d'abril passat acompanyat del conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Per Mas, el de Tàpies "és un llenguatge còsmic, que s'inspira en la tradició d'Orient i en la d'Occident; de la mateixa manera beu del beat Ramon Llull que del pensament dels surrealistes i els filòsofs orientals".
El president va relatar que creu que els dos elements essencials del treball d'Antoni Tàpies són "el seu rigor en el tractament de la matèria i el fort potencial dels signes presents en la seva obra, a través de senyals i cal·ligrafies". "A més d'un gran pintor va ser un gran escultor, gravador i també un gran escriptor, amb les seves obres autobiogràfiques i de pensament artístic", sentencia.
També va voler subratllar el "compromís de país" de Tàpies, i assenyala que "el va expressar públicament en els moments difícils de la dictadura franquista, participant en actes públics d'oposició democràtica i a favor de la nostra llengua i cultura". En aquest sentit, afirma que "va oferir al seu art per als cartells en favor de les reivindicacions culturals, lingüístiques i socials, i el seu estil ha quedat associat per sempre a una forma especialment genuïna d'expressar la catalanitat".
En aquest sentit, Mas considera que "no és casual que la seva generositat" hagi fet possible que la sala de Govern del Palau de la Generalitat "estigui presidida orgullosament pels panells de la seva obra Les Quatre Cròniques, que plasmen amb matèria i esperit els temps gloriosos de la Catalunya medieval". De la mateixa manera, ha indicat que el seu 'Homenatge a la Senyera' de 1971 "passarà a la història com a expressió d'amor i compromís amb el país".
"Una aportació extraordinària a l'art universal"
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va afirmar que Tàpies era "un dels més grans de l'art català", "un home que ha fet una aportació extraordinària a l'art universal des de la seva singularitat" i en aquest sentit va reconèixer que "el trobarem a faltar". Des de la cerimònia de lliurament dels Premis Gaudí del cinema català, Mascarell va definir l'artista i escultor com "un home genial", "un home d'una complexitat però alhora d'una gran senzillesa que ha fet de la seva aportació a l'art un dels elements més emblemàtics de la nostra cultura".
Font: ND
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada