dijous, 9 d’octubre del 2008

Homenatge a la constitució de l'Havana.

Acte realitzat per el PRC: http://www.partitrepublicacatala.cat/docs/11octubre.pdf

NI HISPANITAT NI CONSTITUCIÓ ESPANYOLA!

80è ANIVERSARI DE LA CONSTITUCIÓ CATALANA DE L'HAVANA

El pròxim dissabte 11 d'octubre, aprofitant que el nostre partit celebra
un Consell Nacional a Arenys de Munt al matí, hem pensat dedicar la resta
de la jornada a denunciar, per una banda, la imposició de la Festa de la
Hispanitat i, per una altra, a commemorar i reivindicar la Constitució Catalana
de l'Havana. Per aquest motiu us animem a acompanyarnos
aquell dia i a
participar en un dinar (botifarrada contra la Hispanitat) i en un acte polític
que tindrà lloc a continuació en homenatge a la Constitució Catalana de
l'Havana i a tots aquells catalans que vuitanta anys enrere la van fer possible.
Per apuntarvos
al dinarbotifarrada,
que tindrà lloc al RESTAURANT
L'ERA a 1/4 de 3 de la tarda i que tindrà un cost de 20 EUROS , ho podeu fer
al correu electrònic info@rcgirona.cat. Mireu de ferho
abans del dia 8
d'octubre per tal de facilitar les tasques d'organització.
L'acte polític començarà a LA MASIA CAN BORRELL a les 5
de la tarda i tenim previst que també hi participin representants
d'altres organitzacions. No hi falteu: denunciem la imposició de
la Festa de la Hispanitat i de la Constitució Espanyola! Honorem
tots els catalans que van arriscar la seva vida per les llibertats
de Catalunya i denunciem el silenci còmplice dels nostres
representants polítics!

Aquest mes d'octubre se celebren dues efemèrides importants; una de caràcter clarament genocida i que demostra de totes totes quin ha estat el tarannà dels espanyols al llarg de la història: el 12 d'octubre, denominat ara Festa de la Hispanitat, però que també és coneguda com a Día de la Raza o la festa de la Guàrdia Civil. Per altra banda, a principis d'aquest mes d'octubre els catalans també commemorem un episodi molt important de la nostra història: el vuitantè aniversari de la Constitució Catalana de l'Havana.
Com que la majoria de catalans segurament ho desconeixen, perquè ni abans amb el franquisme ni ara amb l'Espanya constitucional i de l'Estat de les Autonomies els fets destacats de la història de Catalunya s'ensenyen a les escoles, val la pena que se sàpiga que entre el 30 de setembre i el 2 d'octubre de 1928, l'Assemblea Constituent del Separatisme Catala, encapçalada per Francesc Macià, Ventura Gassol, Josep Conangla i molts altres, va aprovar la Constitució Provisional de la República Catalana a la ciutat de l'Havana, que serviria de carta magna provisional del poble català fins que una Catalunya independent no n'aprovés una de definitiva mitjançant un plebiscit. Tal com era d'esperar, un fet històric de tanta transcendència política és avui silenciat per la classe política catalana i per les institucions que ens representen. De tota manera, qui vulgui disposar de més informació d'aquest esdeveniment històric, pot trobar-la en un llibre del tot recomanable: "La Constitució Catalana de l'Havana", de l'il·lustre escriptor i patriota Joan M. Ferran Oliva, editat per Pagès Editors.
Encara sort que dissabte vinent, dia 11 d'octubre, el Partit Republicà Català dedicarà la jornada a aquests dos fets: per una banda, a denunciar la imposició de la Festa de la Hispanitat, una diada en què els catalans no tenim res a celebrar, i, per una altra, a commemorar i reivindicar la Constitució Catalana de l'Havana. En el primer cas, amb una botifarrada contra la Hispanitat i, en el segon, mitjançant un acte polític, que tindrà lloc just després del dinar en homenatge a la Constitució Catalana de l'Havana i a tots aquells catalans que vuitanta anys enrere la van fer possible.
Tots dos esdeveniments es faran a la vila d'Arenys de Munt (www.partitrepublicacatala.cat) i, amb un detall molt important: no tindran caràcter partidista i estaran oberts a la participació d'altres organitzacions. En aquest sentit, cal destacar que hi haurà representació de Catalunya Acció, la Plataforma pel Dret de Decidir, Unitat Nacional Catalana? organitzacions locals d'aquell municipi, etc. A part de diferents historiadors que explicaran als assistents allò que avui dia els catalans ja haurien de saber si visquessin en un país normal que no tingués por d'explicar la seva pròpia història: que molts anys enrere ja hi va haver un munt de catalans que tenien clar que la llibertat de Catalunya no anava associada a Espanya ni a cap Estatut, sinó precisament a alliberar-se d'Espanya i a l'elaboració i aprovació d'una Constitució pròpia, que regís els destins d'una nació que volia governar-se per ella mateixa, sense imposicions de cap mena ni de ningú. Ahir i avui, a l'Havana o aquí, la lluita continua.






.

.