dijous, 9 d’octubre del 2008

9 D'OCTUBRE Diada Nacional del País Valencià


El 9 d'octubre és la Diada Nacional del País Valencià, i es commemora l'entrada a la ciutat de València del rei Jaume I en 1238.

Les celebracions de caràcter local que es realitzen a València des de fa segles per recordar-ho van fer que aquesta data fos elegida com la més representativa de la conquesta feudal del Regne de València, i per tant com la data simbòlica de naixement del Poble Valencià.

Després de 5 mesos de setge, el 28 de setembre de 1238, vespra de Sant Miquel, el rei de València, Zayyan ibn Mardanix, va signar la rendició de la ciutat de Balansiya a Jaume I amb la condició de disposar de 5 dies per què tothom pogués sortir lliurement amb tots els bens que poguessen portar. Diu la tradició que Zayyan va ser l'últim en eixir de la ciutat el 8 d'octubre i que al dia següent, Sant Dionís, el rei Jaume i el seu seguici haurien fet l'entrada solemne a la ciutat, on el nou Bisbe de València va consagrar la mesquita major com a Catedral i va celebrar la primera missa d'agraïment. Malgrat que la conquesta no havia finalitzat, pocs mesos després Jaume I donaria els Furs de València a la ciutat, que proclamaven la fundació del nou Regne de València.
Ramon Muntaner ja va llençar al mateix segle XIII la idea d'una celebració a la seua Crònica (cap. 28) on demanà que se celebrés el dia de Sant Miquel, prenent com a model la Festa de l'Estendard que ja se celebrava a Mallorca, i que coneixia personalment.


ACTES:


La Comissió 9 d’Octubre acusa el Govern valencià d’intentar dificultar la manifestació del dia 9
PELS NOSTRES DRETS, PEL NOSTRE PAÍS
07.10.2008


En aquest sentit, la Comissió ha denunciat que el Govern valencià no ha fet res durant l’Any Jaume I per divulgar l’obra i la figura del rei Jaume I entre els valencians, sense cap campanya en les escoles, els instituts i els pobles ni cap iniciativa de div
ulgació popular, i que pretén tapar eixe buit amb un espectacle caríssim pagat amb diners de tots els valencians precisament en un moment de crisi. La Comissió també ha aprofitat la roda de premsa per a explicar el lema de la manifestació d’enguany, “Pels nostres drets, pel nostre país”, amb el qual vol denunciar les polítiques del PP contràries a la llengua i als drets socials dels valencians, amb greus conseqüències sobre el nostre benestar econòmic i social. L’exemple de la greu situació de l’ensenyament valencià és l’exemple més actual. La Comissió ha cridat a participar a les convocatòries que tindran lloc avui a València en defensa d’un model econòmic productiu que cree treball en condicions dignes i benestar social, i ha destacat la relació entre els valors de progrés i de país.

----

La Comissió 9 d'octubre està formada per: Acció Cultural del País Valencià, Societat Coral El Micalet, Federació Escola Valenciana, Revolta, Comissions Obreres, Intersindical Valenciana, Sindicat CAT, Espai Alternatiu, EUPV, BLOC, ERPV, Els Verds PV, Iniciativa pel Poble Valencià.

----

Manifestació 9 d'Octubre PELS NOSTRES DRETS, PEL NOSTRE PAÍS 9 d'octubre a les 18 h des del C. Hospital- Guillem de Castro (València).

.

.