dijous, 2 de febrer del 2017

S’ha mort Pere Verdaguer, un home clau en la recuperació de Catalunya Nord


Pere Verdaguer amb la samarreta de la UCE

L’escriptor nord-català Pere Verdaguer ha mort avui a la nit a Perpinyà. Verdaguer fou fundador del Grup Rossellonès d’Estudis Catalans i de la Universitat Catalana d’Estiu de Prada del Conflent. Com escriptor va destacar per les seves novel·les de ciència-ficció i era un dels autors més prolífics en català de la Catalunya Nord.

Verdaguer, nascut a Banyoles el 1929, va arribar a la Catalunya Nord el 1939 com a refugiat. Va cursar els seus estudis a Perpinyà i posteriorment a Montpeller. Abans d’exercir de professor a la universitat de Perpinyà va treballar en un institut. El seu treball acadèmic es va centrar en la literatura i la dialectologia del Rosselló. En total va publicar una seixantena de llibres.

El 1983 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i el 1992 va ser guardonat amb el premi Carles Rahola d’assaig. L’any passat, per Sant Jordi, va rebre la Medalla d’Honor de la vila de Perpinyà.

A la font de la notícia podreu llegir un pdf de l'entrevista que li va fer l’any 1999 la revista Escola Catalana d’Òmnium

.

.