diumenge, 14 de juliol del 2013

Osona homenatja Miquel Martí i Pol en el desè aniversari de la seva mort



El Patronat d’Estudis Osonencs, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vic, l’Ajuntament de Roda de Ter i el Consell Comarcal d’Osona, han organitzat per aquest dissabte, 1 de juny, una posada en escena de l’obra poètica de Miquel Martí i Pol. L’acte, amb el títol “El silenci no és un pou eixut”, comptarà amb la participació de la Coral Canigó, Pep Poblet, Rosa Cadafalch, Pere Puig i Ramon Martí. La selecció de textos i dramatúrgia ha anat a càrrec de Pere Tió i Pep Paré, i la direcció escènica a càrrec de Pep Paré.

El muntatge es farà a l’Atlàntida de Vic, a les 20:30 hores, i marcarà l’inici dels actes en homenatge al poeta en motiu del desè aniversari de la seva mort. Al llarg d’aquest any, a Osona s'han organitzat una trentena d'activitats que van des d'exposicions fins a concerts o lectures. Entre les iniciatives, destaca un col·loqui internacional sobre l'obra i la trajectòria del poeta, que es farà els dies 17, 18 i 19 d'octubre.

Miquel Martí i Pol (Roda de Ter, Osona, 1929-2003), poeta, escriptor i traductor, és un dels poetes en llengua catalana més populars i llegits. Els seus poemes parlen de la vida interior, de la lluita contra un sistema que considera injust i de la batalla contra la malaltia que l’acompanyaria durant més de trenta anys, l’esclerosi múltiple.

La seva trajectòria, la recullen les paraules de Ricard Torrents: “Caigut en l’oblit de les editorials durant els anys cinquanta i seixanta, sense el suport de la crítica influent que imposa noms i corrents a través d’antologies i col·leccions, Martí i Pol ha esdevingut després el poeta de llengua catalana més llegit, més cantat i més recitat”.

Aquest any s’escau el desè aniversari de la seva mort. Per això, l’Ajuntament de Roda de Ter, la Fundació i l’Associació Amics de Miquel Martí i Pol han impulsat la creació d’un web que pretén ésser l’eina de comunicació principal per consultar els esdeveniments i les activitats entorn el 10è aniversari, així com diferents recursos sobre la seva vida i obra.

.

.