dissabte, 4 de març de 2017

Ens ha deixat en Jordi Calatayud Sanchis


Avui ens ha deixat en Jordi Calatayud Sanchis en un tràgic accident.

En Jordi era ex-regidor d'ERC a l'Ajuntament de Gavà i integrant de la colla castellera de la ciutat. Els fets han passat quan es trobava treballant en les tasques de retirada de l'estructura metàl·lica que sosté la xarxa del local d'assaig de la colla tarragonina amb altres companys que també han resultat ferits.

Des del blog volem donar el condol i ànims a la seva família i amics, als companys d'ERC i a la colla de Castellers de Gavà.

DESCANSA EN PAU

dijous, 2 de març de 2017

Presentació de la biografia de Hilari Salvadó


El dilluns 13 de març, a les 18 hores, al Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona es presentarà el llibre “Hilari Salvadó, alcalde de Barcelona quan plovien bombes“, editat per la Fundació Josep Irla i amb l’ajut de l’Ajuntament de Barcelona. El prefaci l’ha fet l’Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, i el pròleg en Jordi Casassas, Catedràtic d’Història Contemporània i president de l’Ateneu Barcelonès.

 Cal confirmar per raons d’aforament a:  www.irla.cat/hilari-salvado

més informació aquí

Acte de la biografia de Narcís LloverasEl 3 de març a les 19:30 a l'Arxiu Comarcal del Baix Empordà (carrer Teatre Vell, 8) la Fundació Josep Irla farà la presentació llibre: "Narcís Lloveras, Cronista republicà de la Bisbal al Front d’Aragó, 1922-1937"


Hi intervenen: Lluís Sais, Xavier Cortadellas, Jaume Guillamet i Joan Manuel Tresserras

IMPORTANT:

Tots els assistents rebran un exemplar de la biografia

Cal confirmar l’assistència fins al 2 de març a: inscripcions@irla.cat

dimecres, 1 de març de 2017

Commemoració de la Batalla de Montesquiu de 1714

Dissabte 11 de març de 2017

Per commemorar la batalla de Montesquiu del 20 de març del 1714 enguany també es faran un seguit d'actes i una recreació d’un mercat i campaments dels Miquelets, escenes teatralitzades, una recreació del setge d'època i una desfilada amb estàndards i Miquelets, així com un esmorzar i un dinar popular, entre altres activitats.

Els diferent grups de Miquelets realitzaran "exercicis d'instrucció, desfilades i salves d'honor en record dels combats a Montesquiu, el 1714."

Aquests actes es portaran a terme el dia 11 de març i estan organitzats per l'Ajuntament de Montesquiu i altres entitats, com els Grups de Recreació Històrica de Moià i els de Miquelets de Girona - Regiment de Sant Narcís, els Miquelets de Catalunya o els Miquelets del Regne de València.L’esdeveniment històric que es commemora és una de les matances més oblidades de la guerra de Successió (1702-1714), ja que molts llibres d’història no en parlen. Tothom coneix la guerra de Successió en relació amb la derrota dels austriacistes l’11 de setembre de 1714  i, en conseqüència, la pèrdua de totes les llibertats catalanes per la victòria concloent de Felip V de Borbó. En canvi, els Fets que van passar a la comarca d’Osona uns quants mesos abans del final de la guerra, són més desconeguts.

El 20 de març de 1714 les tropes austriacistes del marquès de Poal, baixant de Ripoll, quan es dirigien cap a Sant Quirze amb la intenció de reclutar gent i atacar Vic, a l’alçada de Montesquiu, van decidir atacar una divisió de 1500 homes de l’exèrcit borbònic que havia sortit de Vic, fent que aquestes es retiressin en desbandada a l’altre banda del riu de Montesquiu, amb tanta precipitació que hi va haver baixes. Finalment aquesta batalla, que va durar dos dies, no va poder ser guanyada pels catalans, però va ser meritosa en ocasionar moltes baixes a l’enemic borbònic.

En aquesta batalla, els catalans defensàvem els nostres drets nacionals, privilegis i constitucions. Aquells homes i dones valerosos que varen lluitar a la batalla no es van rendir, per no retre esclaus de la política absolutista que pretenia fer desaparèixer la nostra cultura, la nostra llengua, les nostres tradicions i la nostra manera d’entendre la vida política.

Per això, per commemorar aquesta batalla de Montesquiu del 20 de març del 1714, es fa una recreació d’un mercat i campaments dels Miquelets a la Plaça Emili Juncadella, al matí. I a la tarda, es fa una desfilada amb estàndards i Miquelets cap a dalt el Castell.

Als jardins del Castell de Montesquiu es fa una recreació o teatralització d’aquesta batalla , amb el setge que es va produir, amb fusellers i cavalleria fins a la batalla final i la capitulació,  i la baixada des dels jardins del Castell de Montesquiu amb torxes i homenatge, amb actuació de castellers, bastoners i coral.

Més informació al facebook de l'organització
A banda s'han engegat diverses campanyes pel bon funcionament de la commemoració 
Conferència sobre Carrasclet, Capità de Fusellers

El divendres dia 10 de març de 2017 a les 7 del vespre a la Biblioteca d'Horta es farà la conferència-col·loqui: "Carrasclet, Capità de Fusellers. Gran enemic de Felip V." a càrrec de l'historiador  Antoni Muñoz i l'antropòleg i escriptor Albert Sànchez Piñol.

Actes d’homenatge a en Daniel Cardona i Civit

dimarts 7 de març a les 7 del vespre
L’acte tindrà lloc al Memorial 1714, plaça del Fossar de les Moreres, 2-4 (Barcelona), a les 19:00h el
Podeu trobar més informació de l'acte a la web de Vibrant.


diumenge 12 de març a les 11 del matí
L'acte tindrà lloc a la Plaça Jacint Verdaguer de St. Just Desvern.

.

.

EL CEMENTIRI ÉS PLE D'HEROIS.

EL CEMENTIRI ÉS PLE D'HEROIS.